'We kennen elkaar en we kennen de leerlingen'

“Ik zie onze school als een proeverij waar je kennismaakt met alle richtingen”, zegt Mariska van der Kuijl, docent Nederlands. “En dat in een gezellige, warme sfeer. We kennen elkaar, als collega’s, maar belangrijker: we kennen de leerlingen. Ondanks dat we een grote school zijn, is de sfeer persoonlijk. Zeker als je vanuit groep 8 komt mag de overgang niet te groot zijn. Daarom zijn er mentorklassen om elkaar goed te leren kennen.”

“Samen met mentor en ouders kijken we naar wat goed bij jou als leerling past”, legt Teunis de Leeuw, docent biologie, uit. “Zo helpen we je bij het ontdekken wat je wilt worden en hoe we je zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het MBO. Of jouw carrière natuurlijk. Daar gebruiken we de zogenaamde loopbaanuren voor. Tijdens deze uren kiezen leerlingen de vakken waarvan ze denken dat ze hier in hun derde jaar verder mee willen gaan. In het eerste jaar beginnen we al met het voorbereiden door leerlingen tijdens beroepsuren te laten snuffelen aan verschillende beroepen.”  

Beroepsonderwijs aan Zee is volgens beide docenten een veilige plek waar je de ruimte krijgt jezelf te leren kennen en ontdekt wat bij je past. Van der Kuijl: “Leerlingen vinden van alles super leuk, maar wat vind je leuk genoeg om in het derde en vierde jaar ook echt te gaan doen? Bij deze keuze helpen we je.” De Leeuw: “Onze kracht is dat we dichtbij de leerling staan. De begeleiding is persoonlijk en, ja, het is gezellig bij ons. Maar er moet natuurlijk ook serieus gewerkt worden. Daar hebben we een goede balans in weten te vinden. Als tip wil ik ouders vooral meegeven: kijk naar je kind en kijk naar wat bij je kind past. Kom langs tijdens de doe-middagen of open avonden en leer onze school écht kennen.”

Volg Scholen aan Zee op social media

X