Herkenbaar, persoonlijk, kleinschalig en sportief

Het Junior College is een onderbouwlocatie waar leerlingen de eerste jaren van hun tijd op de middelbare school doorbrengen. “Wij bieden leerlingen een veilig leerklimaat. Het is hier rustig en iedereen kent elkaar. De overstap naar deze school is minder groot, omdat het Junior College eigenlijk een grote ‘basisschoolversie’ is, waar je je snel thuis voelt”, zegt Jeffrey Steenvoorden, sportdocent. Carolien Raadgers, lerares Nederlands, vult haar collega aan: “Het Junior College is een knusse school met een kleinschalig karakter, waar de leerling centraal staat.” Maar ook het contact met de ouders is erg belangrijk. Deze communicatie wordt de driehoeksverhouding genoemd: leerling – ouder – docent. Steenvoorden zegt hierover: “Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor de ouders én de leerlingen.” Raadgers: “Naast het bespreken van de voortgang en de rapportpresentaties trekken wij ook aan de bel als wij zien dat het cijferbeeld verandert.”

“Op het Junior College kunnen kinderen kijken en ontdekken waar ze goed in zijn en waar ze beter in willen worden”, zegt Steenvoorden. “Om deze reden zijn de talenturen tot stand gekomen. Tijdens deze uren kunnen kinderen kiezen uit verschillende vakken en bepalen zij zelf waar zij tijd en energie in willen steken. Doen wat je leuk vindt dus!”

Ook biedt het Junior College veel ondersteuning. “Door middel van flexuren bieden wij de mogelijkheid om extra hulp te krijgen bij een bepaald vak. Daarnaast hebben leerlingen ook de mogelijkheid buiten de schooluren om achterstanden weg te werken”, zegt Steenvoorden.

Na twee of drie jaar Junior College maken leerlingen de overstap naar de bovenbouw. “Je merkt écht dat leerlingen eraan toe zijn naar de bovenbouw te gaan. Hier begeleiden wij leerlingen goed in. Ze bezoeken de verschillende scholen om kennis te maken en sfeer te proeven. Op de nieuwe school zijn zij direct ‘een van de grotere’ waardoor de overstap naar een andere locatie veel makkelijker is”, legt Raadgers uit.

Volg Scholen aan Zee op social media

X