faq m.b.t. coronavirus

Veel gestelde vragen en antwoorden i.v.m coronavirus:

Krijg ik mijn geld terug voor reeds betaalde en nu geannuleerde schoolreizen en excursies en zo ja, wanneer?

De schoolreizen en excursies vanaf half maart tot en met einde schooljaar (juli) 2020 zijn geannuleerd. Heeft u al een schoolreis/excursie betaald, dan ontvangt u het geld terug. Naar verwachting kan het tot half / eind april 2020 duren voordat alles is overgemaakt.

Hoe gaat het verder met de schoolexamens?

Op 23 maart 2020 heeft Scholen aan Zee - na de persconferentie van die avond - het volgende standpunt ingenomen: https://www.scholenaanzee.nl/bestanden/pdf/standpunt-scholen-aan-zee-inz-coronavirus-en-schoolexamens.pdf

Is het gebruik van Zoom veilig?

‘Zoom nu ook bij Scholen aan Zee tijdelijk rood licht’

Door REDACTIE LOA
9 april 2020

Scholen aan Zee heeft voor het voeren van videogesprekken t.b.v. vergaderen of lesgeven een On-premise Skype voor Bedrijven omgeving ingericht. Omdat het voornamelijk lokaal draait zijn garanties af te geven over de betrouwbaarheid en snelheid. Vele online varianten hadden, zeker in het begin van de Corona uitbraak, problemen met de toenemende vraag naar videoconferentie toepassingen en hebben daarom de bandbreedte moeten terugschroeven. Iets waar Scholen aan Zee geen last van heeft.

Toch was er behoefte aan een applicatie waarbij meer dan 5 videobeelden tegelijkertijd in beeld kwamen om het voor docenten met grote klassen overzichtelijk te houden. Zoom biedt die mogelijkheid en is laagdrempelig in het gebruik. Dat er veiligheidsissues waren was bekend, alleen had het Team afstandsleren van Scholen aan Zee een aantal gebruiksvoorwaarden opgesteld om toch veilig te kunnen werken. Geen bestanden delen, gebruik maken van een lobby en wachtwoord om ongewenste gasten te weren en geen sessies opnemen. Ook was het gebruik van een camera voor leerlingen niet verplicht. Videobeelden zijn een persoonsgegeven en vallen daarmee onder de AVG en daar beslis je zelf over.

Nu vele bedrijven en instellingen openbaar aangeven het gebruik van Zoom af te raden of zelfs te verbieden, kan Scholen aan Zee niet achterblijven. We zetten dus ook bij ons Zoom op rood, in ieder geval tot Zoom zijn zaakjes rondom veiligheid op orde heeft, en vallen terug op het vertrouwde Skype platform. Met 5 beelden is het voor de docent iets meer opletten of iedereen ‘bij de les is’, maar de applicatie is stabiel en veilig.

De overstap naar Microsoft Teams maakt Scholen aan Zee nog niet. Voor videobellen is Teams zelfs iets minder vriendelijk en ziet men maximaal 4 beelden op het scherm. Ook de kwaliteit is momenteel minder. Nee, voorlopig is het Skypen geblazen bij Scholen aan Zee. Het Team afstandsleren heeft een site loa.scholenaanzee.nl waarop allerlei handleidingen en hints en tips staan, zowel voor medewerkers als de leerlingen. Aanvullende vragen zijn te stellen aan loa@scholenaanzee.nl. Voor technische ondersteuning is een helpdesk ingericht op 0223-540555 waar leerlingen tussen 8:30 en 16:30 op afstand kunnen worden ondersteund voor het installeren van applicaties of andere vragen.

 

Cookie melding

Deze website maakt gebruik van cookies