Het Keuzepunt (decanaat) van Lyceum aan Zee helpt leerlingen bij het maken van keuzes en het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Dat doen we door het organiseren van activiteiten en opdrachten en door het voeren van gesprekken. Iedereen die een vraag op dit gebied heeft, is van harte welkom: zowel leerlingen als hun ouders/verzorgers. Op deze pagina’s informeren we over wat we precies doen.

Keuzemomenten
Op de havo en het vwo zijn er twee grote keuzemomenten: de profielkeuze in de derde klas en de studiekeuze in de eindexamenklas. Die keuzes komen niet uit de lucht vallen, maar zijn momenten op een doorlopend pad. Daarom start onze loopbaanbegeleiding in klas 1, zodat leerlingen er klaar voor zijn als ze een keus moeten maken. Kiezen heeft te maken met het opdoen van ervaringen, experimenteren en (zelf)kennis vergaren. Dat is waar we in elk leerjaar aandacht aan geven.

Studievaardigheden
Het doorlopende pad eindigt voor de meeste leerlingen niet bij het behalen van het diploma. In de meeste gevallen gaan ze doorstuderen op hbo, universiteit of mbo. Om leerlingen daar goed op voor te bereiden, oefenen we met hen de vaardigheden die nodig zijn om daar succesvol te zijn. Denk daarbij aan samenwerken, plannen en onderzoeken. Deze vaardigheden worden in de lessen geoefend, maar ook in speciale projecten zoals de organisatie van de Profielkeuzeavond in de derde klas.

Belangrijk
Dit alles tezamen wordt LOB genoemd: loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Elke school mag daar zijn eigen invulling aan geven. Het Lyceum vindt het een belangrijk onderdeel van de schooltijd, wat de reden is dat we dit sinds enkele jaren steeds verder ontwikkelen. Op die manier willen we onze leerlingen niet alleen met een diploma de wijde wereld in sturen, maar ook met een rugzak vol zelfvertrouwen, zodat ze na het Lyceum succesvol hun weg kunnen vervolgen.

Meer weten over:

- loopbaanbegeleiding per leerjaar
- profielkeuze
- hoe kies je een studie
- verschillen mbo, hbo en universiteiten
- hulp van buiten
- voor ouders
- vakwissels en extra vak
- vrij vragen voor studiekeuze
- contact

 

 

quicklinks & sitemap

LOB

elo

Cookie melding

Deze website maakt gebruik van cookies