Den Helder, 25 mei 2021

 

Beste leerling en ouder/verzorger van Scholen aan Zee,

De overheid heeft dit weekend besloten dat de middelbare scholen vanaf 31 mei weer volledig open mogen. Wij volgen hierin de overheid en zullen ons deze week buigen over het Scholen aan Zee beleid. Op vrijdag 28 mei rond het middaguur zullen wij dit beleid via een nieuwsbrief met jullie delen.

Op 12 mei jl. hebben jullie een brief ontvangen waarin wij jullie hebben geïnformeerd over risicogericht zelftesten. Graag willen wij jullie erop attenderen dat het vanaf heden ook mogelijk is om de zelftesten preventief af te nemen.

Het testen op Covid-19 kan inmiddels als volgt:

  1. Testen bij de GGD of een officiële spoedlocatie in geval van coronagerelateerde klachten. Bij personen met dergelijke klachten wordt een zelftest niet als betrouwbaar gezien.
  2. Het afnemen van een zelftest.

 

Er zijn twee redenen om een zelftest af te nemen:

  1. Preventief zonder coronagerelateerde klachten. In dit geval ben je niet op de hoogte van mogelijk contact met een positief getest persoon. Door twee keer per week preventief te testen kunnen besmettingen bij leerlingen en medewerkers eerder opgespoord worden als iemand (nog) geen klachten heeft. Hiermee wordt de kans op verdere verspreiding of een uitbraak verkleind. Dat zorgt er weer voor dat het onderwijs op school zoveel mogelijk ongehinderd door kan gaan, omdat er minder lesuitval plaatsvindt en de kans kleiner wordt dat groepen leerlingen en medewerkers in quarantaine moeten.
  2. Risicogericht zonder coronagerelateerde klachten. Dit wordt gedaan op advies van bijvoorbeeld de school, omdat er een leerling of docent positief getest is.

 

In het bezit komen van een preventieve zelftest

Iedere leerling heeft recht op het afhalen van twee preventieve zelftesten per week.

Deze testen zijn op eigen initiatief af te halen bij de balie van de schoolafdeling en dienen thuis te worden afgenomen.

Vrijwilligheid

Het afhalen en -nemen van een zelftest is altijd vrijwillig en zal niet leiden tot uitsluiting van onderwijs. Dus haalt de leerling geen zelftesten af en/of doet de leerling niet mee met een zelftest, dan heeft dat geen gevolgen voor leerlingen en/of ouders/verzorgers.

Hoe werkt de zelftest?

Leerlingen kunnen de test bij zichzelf afnemen. De test is makkelijk te gebruiken. De test lijkt op de coronatest bij de GGD-testlocatie, maar het staafje gaat minder diep de neus in en hoeft ook niet in de keel. Het instructiemateriaal wordt bij de test geleverd.

Testuitslag

De uitslag van de zelftest is na afname na ongeveer 15 à 30 minuten bekend. Bij een positieve uitslag blijft de leerling thuis en gaat hij of zij in quarantaine. Het is dan belangrijk om een coronatest te doen bij de GGD-testlocatie. Deze test bij de GGD is ter verificatie en voor de start van het bron- en contactonderzoek door de GGD.

 

Is de uitslag negatief? Dan is er geen coronavirus gevonden en kan de leerling gewoon naar school. De uitslag van de test is 48 uur geldig. Bij het ontstaan van (milde) klachten adviseren wij dringend dat de leerling direct contact opneemt met de GGD om een coronatest te doen bij de GGD-testlocatie.

Wij vertrouwen erop u/jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

 

Hans van Beekum, directeur

Reinier de Voogd, College van Bestuur Scholen aan Zee