Race met zelfgemaakte solarboot

Lyceum leerlingen in de race met zelfgemaakte solarboot

Het Solarteam van Lyceum aan Zee heeft slimme dingen bedacht om hun zelfgebouwde zonneboot harder te laten gaan, maar tot zaterdagmiddag 3 oktober houdt iedereen daarover de lippen stijf op elkaar. Want je weet maar nooit hoe driftig de concurrerende teams op zoek zijn naar informatie. En winnen? Dat wil het Helderse team toch best graag.

Zet zelf een solarboot in elkaar en laat daarna je hersens kraken om er een goede wedstrijdboot van te maken. Dat is de uitdaging van de Young Solar Challenge, een landelijk project van een Friese stichting om jongeren enthousiast te maken voor techniek. Na een flink aantal Friese rondes, was in 2014 de eerste nationale editie en in de jaren daarna deden er steeds meer scholen mee.

Op Lyceum aan Zee stortten vorig schooljaar een groepje VWO-leerlingen zich op de uitdaging. Met toen nog in het vooruitzicht dat er op diverse dagen geracet zou worden in ontmoetingen met andere teams.
Maar corona maakt dat alles anders gaat. Aanstaande zaterdag varen alle teams-het zijn er dit jaar ‘maar’ zeventien- in hun eigen regio met het doel om binnen een uur zoveel mogelijk meters af te leggen. Dat gebeurt tussen één en vijf uur. De jongeren moet GPS-gegevens verzamelen en die aan de organisatie doorgeven om hun prestatie te bewijzen en daarnaast wordt een eigen docent geacht op te treden als onafhankelijk jurylid.

Flaneerkade
De Helderse ploeg gaat racen in het water langs de flaneerkade, grenzend aan oude rijks werf Willemsoord. En hoopt op publiek. Dat maakt de door corona uitgeklede versie net even leuker. En is een bekroning van maanden hard werken aan de boot, waaraan momenteel door een verfspuiterij de laatste hand wordt gelegd.

De basis is voor alle teams een door de stichting geleverd bouwpakket, maar bleek in het lyceum ook de eerste horde. “het project wat eerst voor het vmbo. Daar heeft het een hele tijd gelegen voordat het naar ons toe ging. En toen waren er dingen kapot, dat moesten we eerst herstellen”, verteld Olivia Lenselink, die de pr op zich heeft genomen. “Het was verder best een uitdaging en af en toe zagen we er tegenop, maar het is toch gelukt om wat slimmigheden te bedenken.”
Alle teamleden zitten nu in 6 vwo en hebben een voorliefde voor natuurkunde. “De meesten willen ook een technische studie gaan doen.”
Het ging niet alleen om het bouwen. De leerlingen moesten ook op sponsorjacht en nemen de pr voor hun rekening. Precies volgens het concept van de Young Solar Challenge, dat jongeren ook wil leren samenwerken en leren begroten.

Piloot
Over één ding waren de teamleden het snel eens: Finn Braat wordt de piloot in de eenpersoonsboot. “Hij is het lichtst van allemaal.”
Geen oneerlijke zet trouwens: “Het moet altijd minimaal zestig kilo zijn, anders moet er gewicht bij in je boot.”
Het team van het lyceum is de enige ploeg ui dit deel van het land. De jongeren komen uit Den Helder, Julianadorp en Breezand. De winnaar wordt zaterdagavond om acht uur online bekend gemaakt.

Volg Scholen aan Zee op social media

X